niedziela, 30 grudnia 2012

Dango~*.*!!!!


DANGO~*.*!!!!!!

Wielu z nas oglądając anime "Clannad" widziało takie o to ślicznego stworka *.* ( a raczej kluseczkę ;))
Co to jest dango?: ;3


Są to "dango", czyli tradycyjne japońskie kluski. Zazwyczaj podaje je się do zielonej herbaty i są one robione na różne sposoby, ja robiłam "na słodko" (tzn.oblałam  sosem na bazie sosu mirin i sosu sojowego), czasem barwi się je co wygląda bardzo ładnie). Ja wykonałam takie dango i całkiem mi smakowało :). Podaje się je po trzy na patyczku. 


 *hanami dango
Jak zrobić dango? ~*.*
Składniki na kluseczki: 
200 gram słodkiej mąki ryżowej, 125 gram miękkiego tofu.
Składniki do zrobienia sosu:
 ( na bazie sosu sojowego i sosu mirin jak mówiłam wcześniej )
trzy duże łyżki sosu sojowego, trzy duże  łyżki sosu mirin, trzy małe łyżki cukru oraz duża łyżka mąki kukurydzianej. 
_______________________________________________________________
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dodajemy tofu i dokładnie mieszamy składniki, ( jeśli jest zbyt gęsta dodajemy 2-3 duże łyżki wody). Intensywnie mieszamy ciasto aż powstanie jednorodna masa. Masę ugniatamy na desce i dzielimy je na kilka równych porcji ( ^.^ ), i toczymy z nich równiutkie, jednolite kuleczki. ( ich średnica- około 2 cm ). Wkładamy je do garnka z wodą ( nie za duży gaz, mają gotować się spokojnie). Gdy wypłyną, czekamy minutkę i  wkładamy je do miski z zimną wodą, a następnie przekładamy na ściereczkę. 

Sos:
Do garnka wlewamy trzy duże łyżki sosu sojowego, trzy duże łyżki sos mirin, i trzy małe łyżeczki cukru. Podgrzewamy go ( możemy go zagęścić mąką kukurydzianą, gdy zajdzie taka potrzeba, nie za duży gaz). 
Na końcu:
Wystudzamy sos, nakłuwamy dango na trzy kuleczki na patyczek, optaczamy, polewamy w sosie i ...
SMACZNEGO!!!
( można również zabarwić dango jeżeli chcemy ).



Rodzaje dango:

  •  botchan-dango - dango w trzech kolorach. ( różowy, biały, zielony);
  • anko-dango - z popularną w Japonii słodką azuki;
  • chichi-dango - słodkawe dango, zazwyczaj podawane jako deser;
  •  kina-ko-dango - z mączką z opiekanej soi;
  • denpun-dango - zrobione z mąki ziemniaczanej;
  • goma-dango - z ziarnem sezamu, dango są wtedy słodkie i zarazem słone;
  • kushi-dango - dango na patyku;
  • mitarashi-dango - polane syropem z sosu sojowego, cukru i skrobi;
  • teppan-yaki - dango na patyku, o smaku teppan-yaki;
  •  hanami-dango - dango jedzone w czasie hanami.
 *  barwione botchan-dango: czerwoną fasolą, jajkiem, zieloną herbatą;
* hanami-  japoński zwyczaj podziwiania kwiatów.
* tappan-yaki- potrawy smażone na żelaznej patelni. 
* azuki- pasta z czerwonej fasoli.
( W  anime Naruto, Mitarashi Anko, jest wielką miłośniczką dango. Jej nazwisko pochodzi od słodkiej pasty z czerwonej fasoli )

 Hmm ... i co więcej mogę powiedzieć o dango ? To chyba na tyle ^^


A tutaj prosze dla Was jeszcze Nagise-chan :3



Pozdrawiam i bye~*.*!!!

2 komentarze: